Skoči na glavno vsebino

Dan za spremembe na OŠ Zreče

V petek, 5. 4. 2024, se je na OŠ Zreče ponovno odvijal Dan za spremembe.

Učenci od 6. do 9. razreda so se srečali z zanimivimi gosti in sodelovali na delavnicah. Tudi letos je bil cilj tega dneva razvijanje sprejemanja drugačnosti, spoznavanje ovir, s katerimi se vsakodnevno srečujejo ranljive skupine, ter srečanje z ljudmi, katerih poslanstvo je nudenje pomoči.

Naši šestošolci so se na delavnicah, ki so jih pripravile in izvedle učiteljice DSP, seznanjali z učnimi stili, učnimi tehnikami ter spoznavali pomen učne motivacije, organizacije in zastavljanja ciljev.

Sedmošolci so spoznali delo terapevtskega psa. Le-to sta jim predstavili članici društva Tačke pomagačke, vodnica Janja Brglez in njena psička Luna. Članica Društva Sonček, Natalie Finkšt, je učencem predstavila svojo življenjsko zgodbo in izzive s katerimi se sooča. Svetovalna delavka, Polona Župevc, pa je z učenci izvedla zanimivo delavnico na temo pozitivnega razmišljanja.

Osmošolci so ob pomoči članic ekipe prve pomoči Rdečega križa Slovenske Konjice, Petre Lamut Pavlič in Mirjane Kukovič spoznali osnove nudenja prve pomoči. Iz Združenja prijateljev slepih Slovenije nas je ponovno obiskal gospod Sebastjan in učencem predstavil, kako je živeti s slepoto. Člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče, gospod in gospa Marinko, gospa Sara in tolmačica Marija Koser pa so jim predstavili svet gluhih in naglušnih. Učenci so se preizkusili tudi v kretanju.

Devetošolce so obiskali člani Društva paraplegikov JZ Štajerske. Poleg predstavitve izzivov s katerimi se soočajo in pripomočkov, so imeli učenci možnost tudi preizkusiti se v igranju košarke na invalidskem vozičku. Njihov član, gospod Janez Hudej, je z njimi delil tudi svojo življenjsko zgodbo. Ponovno nas je obiskal tudi Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna. Učenci so spoznali, kako center deluje, njegovi uporabniki pa so učencem predstavili, kako poteka njihov dan v centru in s katerimi dejavnostmi se ukvarjajo.

V zadnjem delu dneva so se učenci od 4. do 9. razreda udeležili še potopisnega predavanja gospoda Zorana Furmana z naslovom Igra narave, zanimivi kraji, ki jih je ustvarila mati narava.

 

Zapisala: Eva Pančur Plankl

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost