Skoči na glavno vsebino

ENERGIJSKA PIJAČA PRIME- POZOR

Spoštovani starši

Želimo vas opozoriti na razširjenost pijače blagovna znamka Prime, ameriškega prodajalca, ki s premišljenimi in domiselnimi marketinškimi potezami prodira na slovenski trg. Ciljna skupina so predvsem otroci in mladostniki, saj pri njih izkoriščajo njihovo neizkušenost.

Pijačo je pod drobnogled vzela Zveza potrošnikov Slovenije in naletela na številne nepravilnosti (ni bilo opisnega imena, označba je vsebovala napačne prevode, seznam sestavin je bil pomanjkljiv, prav tako ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača NI primerna za otroke).  Pijača Prime bi naj vsebovala tudi kofein, vrednosti le-tega pa naj bi v pijači presegale varno dnevno količino primerno za otroke. Vsebuje tudi konzervanse in aditive, katerih presežek lahko predstavlja tveganje za zdravje. V Sloveniji se pijača prodaja po tudi 3x višji ceni kot v Ameriki (od koder izvira).

Zaradi pomanjkljivih podatkov in napak na deklaraciji, je bila podana prijava na Upravo za javno prehrano, prav tako je bil zaprošen NIJZ, da poda strokovno mnenje glede prodaje pijače otrokom in mladostnikom.

Staršem svetujemo, da presodijo ali je nakup te pijače za njihovega otroka smiseln in varen ter so o tem pogovorijo tudi s svojimi otroki. Želimo izpostaviti, da energijske pijače za otroke niso primerne in zdrave ter da naj otroci in mladostniki raje posegajo po drugih preverjenih (brezalkoholnih) pijačah, sokovih in predvsem vodi.

Več informacij o vplivu in škodljivosti energijskih pijač najdete tudi tukaj – https://nijz.si/mediji/energijske-pijace-niso-za-otroke-in-mladostnike/.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost