Skoči na glavno vsebino

NAŠ MALI PRINC – gledališka predstava, ki se naseli v glavo, srce in dušo

Gledališka dejavnost na OŠ Zreče živi že več kot 30 let. V tem času smo pripravili mnogo raznovrstnih gledaliških predstav, od priredb različnih knjižnih predlog do avtorskih mladinskih predstav, med njimi smo izvedli tudi muzikal.

Letos smo na oder postavili Malega princa, prirejenega po istoimenski knjižni predlogi. V predstavi sodeluje 12 učencev od 4. do 9. razreda. Večina učencev je veščine gledališča pridobivala z obiskovanjem neobveznega izbirnega predmeta Umetnost ali izbirnega predmeta Gledališki  klub. Zadnje mesece pred premiero pa so vaje potekale zgoščeno in intenzivno, tudi ob nedeljah. Precej časa smo namenili improvizacijskim igram, vajam za artikulacijo govora, ki za učence niso bile najbolj priljubljene, a so sčasoma ugotovili, da so ključne za dobro izvedbo predstave. Z gibalnimi vajami smo omogočili, da so mladi igralci postali vešči fizične igre, saj so morali na odru odigrati živo sceno. Izvajali smo vaje čuječnosti in različne tehnike za spopadanje s tremo. Vem, kam grem, je bil moto naših priprav, kar je pripeljalo do jasne gledališke in dramaturške linije. V umetniškem procesu so se učenci medgeneracijsko lepo povezali, si pomagali, se spodbujali, kritično prijateljevali in razvijali občutek za soigralce.

Premierno smo se z našim Malim princem pokazali na Območnem srečanju gledaliških skupin, ki je potekalo 21. 3. 2023 v večnamenski dvorani v Zrečah. Tam smo nastopali za učence 3., 4., in 5. razreda, kasneje pa smo nastopili še za starejše učence naše šole in podružnični šoli. V popoldanskem času smo imeli še predstavo za izven.

Ta teden smo izvedeli še veselo novico, da smo z našo predstavo Mali princ izbrani na Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, ki bo 11. maja v Radečah.

Strokovna selektorica Mateja Kokol je v oceni predstave med drugim navedla, da je to celostno gledališko potovanje. In tako kot pravi Mali princ: »Če hočeš videti, moraš gledati s srcem,« se predstava naseli v glavo, srce in dušo.

 Mentorici in režiserki Barbara Potnik in Karmen Presiček

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost