Skoči na glavno vsebino

»Я познакомлю вас со страной больше 850 Словении.«

»Я познакомлю вас со страной больше 850 Словении.«

Ali razumete zgoraj zapisano? Verjetno ne. Učenka Vasilisa Piun iz 3. a-razreda je takole začela s predstavitvijo plakata: »Predstavila vam bom državo, ki je velika kot 850 Slovenij…«

Da, to je učenka priseljenka iz Rusije, ki pri nas prebiva komaj 8 mesecev. Slovenščina ji je kot drugi jezik in sredstvo za sporazumevanje in učenje. Ne boste verjeli, svojim sošolcem in sošolkam je predstavila državo Rusijo prav v slovenskem jeziku. Ta dan je samostojno, nazorno in prepričljivo predstavila prikazan plakat. Popestrila ga je tudi z glasbenimi vložki (ples Kalinka, pesem Smuglyanka, ruska himna). Za konec nam je pripravila še presenečenje, to je okušanje ruskih jedi: Medovik, Halva, Prjaniki in ruska pijača Kvas. Njeni sošolci in sošolke so bili zelo vedoželjni, toda na vsa njihova vprašanja jim je znala vse odgovoriti. Ker je plakat izdelan estetsko, je poučen in uporaben, sedaj krasi pano hodnika razrednega pouka 1. triade z željo, da si kdo še ogleda ta njen plakat.

Čeprav prihaja iz drugega jezikovnega okolja, se je zelo uspešno, sistematično vključila v pridobivanje znanja v našem vzgojno-izobraževalnem sistemu. Sošolci, sošolke in razredničarka smo ponosni na njo, da ji je v zelo kratkem času uspelo pokazati, kaj zmore povedati in napisati v slovenščini. Bravo, uspelo ji je!

Zapisala razredničarka 3. a
Melita Gornik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost